Zoeken

Zeven tips om de perfecte vacaturetekst te schrijven. (2/3)

Bijgewerkt: jan 23

Dit is waarom er niemand op jouw vacatures reageert (2/3)

Laten we eerlijk zijn. Een vacaturetekst schrijven is niet het leukste dat er is. Toch kun je met een (marketingtechnisch) goede vacaturetekst de kans op het vinden van een geschikte kandidaat aanzienlijk verhogen. Er zijn namelijk een aantal trucjes die jouw vacaturetekst interessanter, aantrekkelijker en beter vindbaar te maken voor de juiste doelgroep. Hier lees je zeven tips over hoe je dit kunt doen!


Tip 1: Laat je vacatureteksten schrijven door een creatief persoon (bijvoorbeeld iemand van de marketing afdeling)


Het schrijven van een goede vacaturetekst is niet makkelijk maar wel super belangrijk. Het is vaak namelijk de eerste kennismaking tussen jouw bedrijf en de persoon die op zoek is naar nieuw werk (wet van de eerste indruk). Toch zie je bij veel vacatureteksten dezelfde fouten. Sterker nog. De meeste vacatureteksten lijken op elkaar (iets met clichés en containerbegrippen). Één van de redenen van dit probleem is dat veel bedrijven hun vacatures laten uitzetten door de HR afdeling. En hoe logisch dat misschien ook klinkt, een HR medewerker is vaak niet dat creatieve schrijfwonder. Dit is ook een van de redenen waarom ze vaak aan de ‘’veilige’’ kant blijven door clichés en container begrippen te gebruiken (in blog 3 meer daarover).


SEO:


Tip 2: gebruik zoekwoorden op de juiste manier


Ja ook bij het schrijven van een vacaturetekst is het belangrijk er op te letten dat je SEO schrijft en de juiste woorden gebruikt! Zo is het bijvoorbeeld belangrijk de functietitel minimaal 4 tot 6 keer terug te laten komen in je vacaturetekst. Zorg er wel voor dat dit op een vloeiende en niet vervelende manier gebeurt.

Ook het publiceren van twee verschillende vacatureteksten voor één vacature helpt. Zorg er dan wel voor dat deze vacatureteksten allebei voor minimaal 50% uniek zijn. 


Tip 3: denk goed na over de functietitel


De juiste functiebenaming is super belangrijk! Dit is het eerste waar een werkzoekende op zoekt. Allereerst is het belangrijk dat je GEEN plaatsnaam of bedrijfsnaam in de titel zet. Google ziet dit namelijk als spam. Je kunt er wel een USP in zetten zoals: medewerker binnendienst fulltime. Maar bijvoorbeeld niet: medewerker binnendienst Amersfoort.

Ook zie ik bij veel bedrijven dat ze hele super interessante Engelse functietitels hebben zoals: sales representative, digital support manager of customer services representative. Super interessante termen voor op je CV of als je op een verjaardag vertelt over je werk, maar niet voor in een vacaturetekst. Iemand die op de klantenservice wil werken zal negen van de tien keer zoeken op het woord: klantenservice medewerker of medewerker klantenservice.


Een handige tip bij het vinden van de juiste titel is om via google trends een aantal functietitels in te voeren. Je krijgt dan een mooi overzicht van op welke functietitel het meest gezocht wordt (en ja dit kan in sommige gevallen een Engelse benaming zijn). De term waar het meest op gezocht wordt kun je dan het best gebruiken als functietitel van je vacaturetekst!


Tip 4: De eerste alinea is goud waard!


Je intro is de eerste indruk! Denk terug aan de filmtrailer uit de vorige blog. Het geheim van een goede filmtrailer is dat je net genoeg spanning ervaart dat je de film wilt kijken, zonder dat er gespoilerd wordt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen gemiddeld 1 minuut naar een vacaturetekst kijken. Zorg er dus voor dat je potentiële sollicitant in de eerste alinea getriggerd wordt om verder te lezen. Als dit eenmaal is gelukt, en de functie sluit aan op wat hij of zij zoekt, dan is de kans groot dat er daarna op die “solliciteren” knop gedrukt wordt!


Tip 5: vertel iets over de werkomgeving


Juist omdat veel werkzoekende niet op zoek zijn naar een totaal andere functie maar juist naar een andere werkomgeving, is dit punt erg belangrijk! Zorg ervoor dat je duidelijk vertelt wat jouw bedrijf anders/uniek maakt. En nee. Dit zijn niet de vrijmibo’s, de bean-bags, de tafeltennistafel of het feit dat iedereen op sneakers loopt.


Tip 6: ga creatief om met de functieomschrijving


In de functieomschrijving vertel je in grote lijnen wat de werkzaamheden zijn. Neem deze omschrijving niet 1 op 1 over van het functieprofiel zoals deze binnen het bedrijf is omschreven. Dit is vaak taaie stof. Maak er een enthousiast verhaal van en zorg dat je niet te veel in details treed. Het is voor de kandidaat vooral belangrijk om te weten of het beeld wat hij van de vacature heeft, ook klopt met de werkelijkheid. Tijdens een eventueel sollicitatiegesprek heb je nog alle kans om de details te benoemen.


Tip 7: zorg voor een goede afsluiting


Niet geheel onbelangrijk is de afsluiting. Wees enthousiast! En vertel duidelijk wat de potentiële kandidaat moet doen om te solliciteren en wanneer hij reactie kan verwachten. Niets is zo vervelend als na je sollicitatie geen idee hebben wanneer je reactie kunt verwachten.In de volgende blog laat ik zien hoe je anders om kunt gaan met clichés en container begrippen.

0 keer bekeken

0681506743

  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon

©2019 by Double You