Zoeken

Dit is waarom er niemand op jouw vacatures reageert (3/3)

Bijgewerkt: jan 23

Hoe je anders om kunt gaan met containerbegrippen en andere clichésVoor veel ondernemers is het herkenbaar. De zaken gaan goed en de opdrachten stromen binnen. Je personeel kan het bijna niet meer aan en je moet zelfs opdrachten afslaan, omdat je er niet aan toe komt. En dus ga je op zoek naar een nieuwe werknemer. Vol goede moed begin je met het schrijven van een vacaturetekst. Om er zeker van te zijn dat je toekomstige kandidaat echt de juiste mentaliteit heeft, gooi je er een paar sterke kreten in als: ‘’geen negen tot vijf mentaliteit’’ of ‘’wij zoeken een echte “aanpakker’’. Verder maak je jouw bedrijf aantrekkelijk voor een jonge doelgroep door aan te geven dat jullie echt een jong en dynamisch bedrijf zijn! Geen reactie..


Containerbegrip 1: “De negen tot vijf mentaliteit”


Een veelvoorkomend containerbegrip is “de negen tot vijf mentaliteit” maar wat betekent dit precies? Een van de grootste misverstanden is dat dit “flexibel” zijn betekent. Maar dat is niet zo.


Laat me je voorstellen aan Willem. Willem heeft gesolliciteerd bij een callcenter als klantenservice medewerker. Omdat het callcenter de hele dag bereikbaar moet zijn, moet Willem ook wel eens avonduren draaien van 16:00 tot 00:00 Willem is hier akkoord mee gegaan. Maar omdat er vaak gevraagd wordt om een uurtje eerder te beginnen of een uurtje later te eindigen vanwege drukte, is Willem toch gestopt met zijn baan als klantenservice medewerker. Willem heeft geen negen tot vijf mentaliteit maar is ook niet flexibel.


Wees duidelijk en vertel wat je bedoelt. Los van dat de persoon het niet erg vindt om vroeger te beginnen of later te eindigen, zou het namelijk alsnog prima kunnen dat deze persoon er niet mee om kan gaan dat er dingen in het rooster of aan de werktijden veranderen. Laat dit prachtige containerbegrip dus lekker achterwege en zeg iets in de trant van: "Wij zijn op zoek naar iemand die als het nodig is om vijf uur zegt: ik sluit de boel wel af omdat ik mijn afspraak voor morgen nog wil voorbereiden" Dan heb je namelijk én geen negen tot vijf mentaliteit, én je bent flexibel.


Containerbegrip 2: “marktconform salaris”


Uit onderzoek is gebleken dat voor het grootste gedeelte van de werkzoekende, het salaris een grote rol speelt bij de keuze om wel of niet te solliciteren op een vacature. Toch gebruiken veel bedrijven de zin: wij bieden een marktconform salaris… please. Stop daar mee. Een potentiële kandidaat wil gewoon weten waar hij of zij aan toe is. En denk je: ja dat is leuk, maar ik weet gewoon nog niet precies wat het salaris gaat worden. Geen probleem. Je hebt altijd wel een minimum en een maximum salaris in je hoofd. Zet gewoon het min-max salaris neer en zet daar bij: afhankelijk van je ervaring. Opgelost.


Containerbegrip 3: “Heb jij er altijd al van gedroomd om…”


Tuurlijk heb ik er altijd al van gedroomd om accountmanager zakelijke markt te worden! Ik kan het mij nog zo goed herinneren. Ik zat in groep 4 en de juf vroeg: wat wil je worden jongen? Nou juffrouw. Ondanks dat al mijn vriendjes brandweerman of piloot willen worden, wil ik graag accountmanager zakelijke markt worden dat lijkt mij echt fantastisch! Geloof jij het?


Hoe dan wel? Ehm gewoon niet. En als je dan toch iets in die trant wil zeggen, zeg dan iets als: Heb jij er altijd al van gedroomd om veel geld te verdienen (die kans is namelijk wel aanwezig)? Door onze gunstige bonusregeling, bepaal jij als accountmanager zakelijke markt je eigen salaris!


Containerbegrip 4: “salestijger, duizendpoot, spin in het web en de rest van het dierenrijk”


Hier hoef ik weinig over uit te weiden denk ik. Gewoon niet doen. Tenzij je een dierentuin gaat openen.. Dan mag het.


Containerbegrip 5: “wij zijn een informeel bedrijf”


Oke? Dus ik mag met mijn sneakers aan naar werk? Of de directeur met JE in plaats van U aanspreken? Top! Waar kan ik tekenen? Tegenwoordig is bijna ieder (Nederlands) bedrijf “informeel”. Lekker achterwege laten dus. Vertel in plaats daarvan iets over wat de sfeer binnen jullie bedrijf of afdeling uniek maakt.


Containerbegrip 6: “wij zijn een jong en dynamisch bedrijf”


Jong? Qua personeel of bestaan jullie gewoon pas net? En dynamisch? Bewegelijk, energiek, veranderlijk? Welke precies? Op zichzelf is er niet zo veel mis met de term. Maar gebruik hem ter ondersteuning en niet als opvulterm. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: wij zijn X jaar geleden vanuit onze studie begonnen met ons marketing bedrijf. Door de vele veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van social media, zijn wij constant in beweging. Dit maakt ons een jong en dynamisch bedrijf.


Containerbegrip 7: “wij zoeken iemand met een proactieve houding”


Met andere woorden. We zoeken iemand die we niet constant hoeven te vertellen wat hij of zijn moet doen.Dit was de laatste blog uit een serie van drie blogs. Heb jij openstaande vacatures die je moeilijk gevuld krijgt? DOUBLE YOU vacature marketing zet voor jou een wervingscampagne op maat op waarmee je duizenden potentiele kandidaten uit de gewenste doelgroep bereikt. Of we helpen je gewoon een handje op weg door alleen de vacaturetekst voor je te schrijven. Voor meer informatie stuur een mail naar: info@doubleyouvacaturemarketing.nl

0 keer bekeken

0681506743

  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon

©2019 by Double You